27 Kasım 2015 Cuma

ET HICIN



2 kg buğday unu 
Aldığı kadar su 
Yeteri kadar tuz 
1 kg orta yağlı koyun kıyması 
250 g margarin 
4 diş sarımsak 
2 orta boy kuru soğan 
1 çorba kaşığı kırmızıbiber 
1 çorba kaşığı karabiber 

Un, su ve tuz ile sert bir hamur yoğrulur, ikiye bölünür, merdane ile açılır. Her iki parçanın üzeri margarinle yağlanır. Tekrar yuvarlanır ve merdaneyle açılır, yağlanmış tepsiye yerleştirilir. İri çekilmiş kıyma, ince kıyılmış sarımsak, tuz karabiber, kırmızıbiber, su, ince doğranmış soğan birlikte orta ateşte hafifçe pişirilir. Arzu edilirse iki orta boy patates de rendelenebilir. Hazırlanan bu iç, tepsiye yayılmış olan hamurun üzerine konur, diğer hamurla üstü kapatılır. Oklava ile iki hamurun kenarları birbirlerine yapıştırılır ve elle burma şekli verilir. Hamurun ortasına bir delik açılır. İnce bir yufka açılır ve hıçının üstüne serilir. Fırında pişirilir, üste konan yufka karardığında alınır ve hıçın pişirilir.

24 Kasım 2015 Salı

Çerkes Tavuğu

1 bütün tavuk 
3 su bardağı su 
2 tatlı kaşığı tuz 
8 diş sarımsak 
5 ince dilim bayat ekmek 
3 su bardağı dövülmemiş ceviz 
1 tatlı kaşığı karabiber 
2 çorba kaşığı sıvıyağ 
yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber 
1 tatlı kaşığı tuz 

Tavuğu temizleyip yıkayın ve bir tencereye alın. 3 su bardağı su ve tuz ekleyerek kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. daha sonra etlerini ve kemiklerini ayırın. Etleri tel tel ayırın ve büyük bir servis tabağına düzgünce yerleştirin. Sarımsakları soyun, ekmek dilimlerinin içi ufalayın. Ceviz, ekmek içi ve sarımsak dişlerini robottan geçirerek ezin. Tencerede kalan tavuk suyunu ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Hazırladığımız cevizli sosu tavuk etlerinin üzerine yayın. sıvıyağı tavada ısıtıp kırmızı toz biberi kızdırın, çerkez tavuğunun üzerine gezdirip, sıcak ya da soğuk olarak servis yapın. 

Not: Kafkasya, Abhazya, Çeçenistan bölgelerinden göç eden bazı toplulukların en önemli yemeklerinden birincisi "Çerkez Tavuğu" dur. Bu yemek bu bölge topluluklarına ait olup özel günlerde, bir ağır konuk geldiği zaman ve düğün yemeklerinde yapılır. Yemesi çok lezzetlidir. 
 

20 Kasım 2015 Cuma

HALİVE








1 Tatlı kaşığı Su 
1 Tatlı kaşığı Tuz 
6 Su bardağı Un 
İçi İçin: 
1 Adet Kuru Soğan 
6 Adet Patates 
Kekik 
1 tutam Tuz 
Kızartmak İçin: 
1 su bardağı sıvı yağ 

Yapılışı:
Un, tuz ve su ile haluj hamurundan biraz daha yumuşak hamur yapılır. Patatesler haşlanır ve çatalla iyice ezilir.Patateslere çok ince kıyılmış soğan ,tuz ve kekik ilave edilir.Malzemeler iyice karıştırılır. Hamur üç eşit parçaya bölünür.Oklava ile açılır .Açılan yufkanın yarısına patates yayılır. Diğer yarısı üzerine kapatılır hamur ruleti ile kesilir. Bol sıvı yağda kızartılır.Afiyet olsun.






19 Kasım 2015 Perşembe

Kimdir? Çerkesler

ÇERKESLER KİMDİR
  Kafkasyaya ayak basan ilk gezginler, yaşlı bir adamla karşılaşmışlar ve sormuşlar; “sen de kimsin, nereden çıktın ?”. İhtiyar yanıtlamış : “koca dünya pelte halindeyken, yeryüzü henüz kabuk bağlamışken, gökleri ağlarla gerip yükseltirlerken, toprak lavla dövülüp sertleştirilirken, ulu dağımız küçücük bir tümsek gibiyken, koca İdil'i küçükler adımlayıp geçerlerken, İşte o zaman ben ak sakallıydım.

KİMLERE ÇERKES DENİR ? 
M.Ö. 5. yüzyıldan itibaren Kafkasya'yı gezip gören ve eserlerinde buradan bahseden Heredot, Hellenikus, F.Arrivan, Strabon, Romalı Pliny gibi antik dönem seyyah ve tariçilerin ile Ruslar, Gürcüler, Tatarlar ve Araplar; Kuzey Kafkasya'nın otokton (yerli) hakları için Kas, Kask, Kasog, Kasogi, Sirkas, Kerkes, Kerakes gibi isimler kullanmışlardır. Bu tanımlamalar, zamanla batı söylemi ile Cirkas, Cirkassi, Cirkasyen ve nihayet Arapların kullandığı Şerakise, Çerakise gibi ifadelerinden hareketle “ÇERKES” sözcüğüne dönüşmüş ve literatüre geçmiştir. “Çerkes” kavramı, Kafkasya'da yaşamakta olan haklardan herhangi birisinin doğrudan adı değildir. Orada her halk, kendi tarihi adıyla yaşar ve adıyla bir cumhuriyete sahiptir. Çeçenler Çeçenistan'da, Abhazlar Abhazya'da, Osetler Osetya'da, Adıgeler Adıgey'de, Dağıstanlılar Dağıstan'da yaşar. “Çerkes” ismi, dar anlamda Kuzeybatı Kafkas kökenli Adıge-Abaza-Ubıh gruplarını, en dar anlamda ise sadece Adıge grubuna mensup boyları kapsamaktadır. Osmanlı'dan günümüze kadar olan literatürlerde, göçler ve sürgünler sonucunda Kafkasya'dan gelen tüm göçmenler bir üst kimlik olarak ‘Çerkes' adıyla tanımlanmıştır. Biz de bu anlamda kullanıyoruz.

ÇERKESLER HANGİ IRKTANDIR? 
Adıge-Abhaz-Ubıh grupları, Çeçen-İnguş ve Dağıstanlı grupların önemli bölümü ile Gürcüler, var olduklarından beri Kafkasya'da yaşamış en eski yerli (otoktan) halklardır. Bu halkların tamamı beyaz ırka mensupturlar. Bugün Kafkasya'da yaşamakta olan 40'ı aşkın halk arasında, Kafkas ortak kültürü oluşmuştur. Dillerin çoğalıp farklılaşmasında büyük etkileri olan, farklı ırklardan gelen kafkaslılaşmış halklar da artık bu kültürün ayrılmaz bir parçası konumundadırlar.

Beyaz Kafkas ırkından olanlar :                                       
Adıge boyları, Abhaz (Abaza'lar), Ubıhlar
Çeçen-İnguşlar
Dağıstanlılar (Lezgi, Avar, Lak, Tabasaran, Agul vb.)
Türk soylular : 
Karaçay-Balkar, Nogay, Kumuk, Karapapak, Azeriler
İndo-Germen ırkından olanlar : 
Osetler (Digor, İgor), Tat, Talis, Fars, Ermeniler
Slav ırkından olanlar : 
Ruslar, Don Kazaklari, Ukraynalılar