9 Aralık 2015 Çarşamba

KURZUNUŞ

      Çeçenler bu yemeğe kurzunuş derler. Ama biraz araştırınca gördüm ki çerkeslerin boylarına göre pek çok isimle anılıyor.
Etlisine ayrı (osetler;k ı b ı n,kumuklar;k u r z e, h ı n k a l) patatesle yapılanına ayrı (h a l u j,kabarteyler;p s i h a l u j ,p s i h a l v e, m a n t a z ,abzekler;m a t e z) isimler verilmiş.    
 KURZUNUŞ

Hamur malzemeleri:
1 kg un
1 tatlı kaşığı tuz
ılık su
iç malzemeleri:
500gr kıyma
2 adet kuru soğan
1 adet limonun suyu
Karabiber
                                                                                    Tuz
                                                                                     Pul biber
Sos(beyrim) malzemeleri:
2-3 diş sarımsak
Zeytinyağ
Kurzunuşun haşlama suyu
Hazırlanışı:
İç malzemesini hazırlamak için soğanları küçük küçük dograyın
Kıymaya ekleyin
Baharatları katın, limon suyunu ekleyin ve iyice karıştırın.
Hamur malzemeleri ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
Üzerini temiz bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.
Hamuru dört parçaya bölün ve her parçayı oklava yardımı ile ince bir şekilde açın,
Küçük yuvarlak bir kalıp veya su bardağı ile hamurları kesin
Kestiginiz küçük parçaların yarısına kıymalı harçdan koyun
Hamurun diğer yarısını harç koydugunuz tarafa kapatın
Şekildeki gibi açılmayacak bir şekilde iyice yapıştırın
Diger kalan hamurlara da aynı işlemi yapın
Sonra büyük bir tencereye su koyun ve bir miktar tuz atın ve kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra yaptıgınız kurzunuşları çok fazla olmamak şartı ile suya atın ve pişirin,
Piştiklerinden emin olmak için bir tanesini alıp, ikiye keresek bakın Pişdikden sonra suyunu süzerek çıkarın.
İsterseniz yağda kızdırılmış pul biberi servisden önce üzerine dökün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder